Tyttöjen päivän mietteitä

Tänään, kansainvälisenä tyttöjen päivänä, ajatukset usein suuntaavat ensin kauas. Tyttöihin, jotka elävät hyvin epätasa-arvoisissa maissa tai yhteisöissä, ja eivät esimerkiksi saa käydä koulua. Ja heille tämä päivä onkin ihan erityisen tärkeä.

Tasa-arvoa sukupuolten välillä ei kuitenkaan ole meillä Suomessakaan saavutettu, ja tuskin tullaan saavuttamaan pitkiin aikoihin. Huomaan jo hieman kyynistyneeni tämän aiheen suhteen. Pyrin kuitenkin tekemään päivittäin töitä sen eteen, että uuden sukupolven edustajat kasvaisivat fiksuiksi, oman arvonsa tunteviksi ja toisia kunnioittaviksi tasa-arvon edistäjiksi ja ylläpitäjiksi.

Pyrin edistämään asiaa ”ruohonjuuritasolla” äitinä, bonusäitinä, siskona, puolisona ja myös työssäni tanssinopettajana ja kehotunnekasvattajana.

Kehun maskotit muistuttavat rajoista ja niiden kunnioittamisesta liikennevalon avulla.

Tänä vuonna Tyttöjen päivän teema on tytöt ja urheilu. Monissa maissa ahtaat sosiaaliset normit rajoittavat tyttöjä ja heidän mahdollisuuksiaan harrastaa ja urheilla. Suomessa ei avoimesti rajata lajeja tyttöjen ulottumattomiin, mutta tiettyjä asenteita on havaittavissa myös täällä. Onneksi kuitenkin yhä enemmän lapset saavat valita itseään kiinnostavan harrastuksen, ilman sukupuoleen liittyviä odotuksia. Suunta on siis oikea. Mahtavaa!

Oma lapseni osallitui viime kesänä Extreme Run -tapahtumaan.

Toinen tyttöjen urheiluun liittyvä erittäin ikävä ilmiö on heidän kohtaamansa seksuaalinen häirintä. Häirinnältä ei tietenkään kukaan ole täysin turvassa, mutta ilmiö on hyvin sukupuolittunut ja kohdistuu erityisesti tyttöihin. Tuntuu surulliselta ajatella, että joku joutuisi luopumaan itselleen rakkaasta lajista häirinnän vuoksi. Vaikka urheilussa ollaan vahvasti kehollisuuden äärellä ja usein melko vähissä vaatteissa, tämä ei millään lailla oikeuta ikävään tai seksuaalisesti vihjailevaan, saati hyökkäävään, kommentointiin. Se tulisi muistaa aina.

(Myös) tyttöjen tulee kasvaessaan kuulla kannustusta ja heitä tulee ohjata tavoittelemaan tähtiä. Jokaiselle lapselle tulee opettaa oikeudenmukaisuutta, lempeyttä ja muiden kunnioittamista. Tämä on meidän kaikkien aikuisten tehtävä.

Lempeän jämäkästi #tyttöjenpuolella 💕

Venla Mantere

tanssinopettaja, kehotunnekasvattaja, kahden tytön äiti ja yhden tytön bonusäiti

Lisää kansainvälisestä tyttöjen päivästä voit lukea esimerkiksi:

https://www.un.org/en/observances/girl-child-day

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-tyttojen-paiva

https://plan.fi/tyttojen-paiva/