Esiintymisjännitys – kuinka sitä hallitaan

Kevätkausi alkaa olla lopuillaan ja monilla meistä edessä on jonkinlaisia esiintymisiä, kuten koulun kevätjuhlaesitys, harrastuksen kevätnäytös tai juhlapuheen pito. Kehulla järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Kevätkatselmus, jossa tanssiryhmämme esiintyvät. Tuleva esiintyminen jännittää, ja tunneilla onkin juteltu aiheesta. Olen myös saanut jonkin verran vanhemmilta kysymyksiä liittyen siihen, kuinka kannustaa pientä tanssijaa esiintymään jännityksestä huolimatta. Tämän pohdinnan innoittamana päätin kirjottaa aiheesta hieman.

Jännitys kuuluu esiintymiseen. Kuten jo ehkä otsikosta saatoit päätellä, oma ajatukseni ei ole jännityksen poistaminen vaan hallitseminen. Jännitys saattaa lamauttaa ja estää esiintymästä, mutta oikein hallittuna se lisää esitykseesi potkua ja saa sinut suoriutumaan paremmin. Jokainen meistä on yksilö ja tässäkin asiassa, mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle. Onkin tärkeää lähteä ”ratkomaan” jännitystä yksilöä kuunnellen, hänen vahvuuksia hyödyntäen. Valitse siis tästä kirjoituksesta ne keinot, jotka tuntuvat sopivan juuri sinulle tai kannustamallesi henkilölle.

Sopivat tavoitteet

On tärkeää muistaa, että olemme erilaisia ja näin ollen tavoitteet on järkevä asettaa juuri itselle sopiviksi. Toiset nauttivat esiintymisestä ja tuntuu luonnolliselta tähdätä aina vain suuremmille lavoille. Joku puolestaan kokee suurena voittona, jos uskaltautuu lavalle ylipäätään. Kannustan kaikkia harjoittelemaan esiintymisvarmuutta ja esiintymisjännityksen hallintaa omista lähtökohdistaan, vaikka suuret lavat eivät kutsuisikaan. Näistä taidoista on nimittäin hyötyä monissa arkisissa tilanteissa, kuten vapaa-ajan vuorovaikutuksessa, opiskelussa sekä useimmissa työpaikoissa.

Jos esiintyminen jännittää paljon, kannattaa liikkeelle lähteä pienin askelin. Koulun tai harrastuksen esiintymisen suhteen voi ensin neuvotella, olisiko mahdollista saada varsinaisen esiintymisen sijaan jokin toisenlainen tehtävä esitykseen liittyen. Tämä voisi olla ensimmäinen askel kohti esiintymistä. Esimerkiksi Kehun Kevätkatselmuksessa kaikki paikalla olevat saavat liittyä oman ryhmänsä loppukiitokseen, olivatpa sitten mukana tanssimassa tai ei. Avustavia tehtäviä voivat olla esimerkiksi rekvisiitan vienti lavalle tai siivous lavalta esityksen jälkeen.

Erilaisia keinoja jännityksen hallintaan

Maaliskuussa sain puhua esiintymisvarmuudesta ja ilmaisusta, kun Kehulla juhliva synttärisankari halusi luennon aiheesta

Kehollisuus

Itselleni luonteva tapa kohdata jännitys, on sen ymmärtäminen kehollisena reaktiona. Tämä usein auttaa myös mieltä käsittelemään tilaa. Adrenaliini aiheuttaa kehossa reaktiot, kuten hengityksen tihentymisen, hakkaavan sykkeen ja hikoilun. Samat reaktiot toistuvat, olet sitten innostunut, peloissasi tai rakastunut. Paljon on siis omasta tulkinnastasi kiinni, näetkö reaktion lamauttavana vai virtaa antavana ärsykkeenä.

Usein myös ohjaan jännityksen valjastamista ensisijaisesti kehollisuuden kautta. Hengityksen tasaaminen, rintakehän avaaminen, hartioiden rentouttaminen ja vakaaseen asentoon hakeutuminen auttavat useimpia jännityksen vyöryessä kohti. Nämä niksit sopivat sekä aikuisille että lapsille.

Voit myös ankkuroida itsesi kehittämällä oman ”turvaliikkeen”. Turvaliike voi olla esimerkiksi käden puristaminen nyrkkiin tai etusormen ja peukalon hierominen vastakkain. Tee turvaliike itsellesi mieluisessa, turvallisen tuntuisessa paikassa. Jännityksen vallatessa tee liike uudellen ja yritä palata tällä ankkurilla tuohon turvalliseen paikkaan ja hetkeen, jossa liikkeen aiemmin teit.

Pohdinta ja keskustelu

Myös mielessä valmistautuminen auttaa usein jännittäviin tilanteisiin. Jos tiedossa on esiintyminen, kannattaakin alkaa jo hyvissä ajoin työstää ajatusta esiintymisestä joko itsekseen tai keskustellen.

On hyvä pohtia, mietityttääkö ja jännittääkö juuri jokin tietty asia esiintymiseen liittyen. Jos näin on, voiko asialle tehdä jotain. Jos epäonnistuminen jännittää, kannattaa pohtia, olisiko sekään oikeasti kovin vakavaa, ja pyrkiä näin vähentämään painetta. Usein olemme itsellemme kovin ankaria ja myötätuntoa muille löytyy enemmän. Mikäli tunnistat itsessäsi tämän, voit myös pohtia asiaa toisin päin. Entä jos joku muu tekee virheen esiintyessään, ei kai se olisi mielestäsi kovinkaan vakavaa. Näin olleen sinunkaan mahdollinen virheesi ei häiritse muita – miksi siis pelkäät?

Kuva: Jan Ekström

Valmistautuminen

Mikäli vain mahdollista, kannattaa esiintymistilanteesta karsia kaikki kuormitusta entisestään lisäävät tekijät. Pyri saapumaan esiintymiseen ajoissa, levänneenä ja hyvin syöneenä – nesteytystäkään ei pidä unohtaa. Vaatteet ja muut tarvikkeet kannattaa laittaa valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen, jotta niiden etsiskely ei lisää hermostuneisuutta juuri ennen esiintymistä.

Lasten esiintymiskokemus on varmasti mieluisampi, kun paikalle saa saapua ajoissa oikeiden varusteiden kanssa ja rauhallisen, kannustavan aikuisen saattamana.

Onnistuminen

Parasta lääkettä esiintymisvarmuuden lisäämiseen ja esiintymisjännityksen hallintaan ovat onnistumisen kokemukset esiintymisissä. Tästä syystä tavoitteet kannattaa asettaa itselle sopivalle, saavutettavalle tasolle. Ensimmäinen onnistuminen voi olla vaikka oman ryhmän kannustaminen lavan takana tai katsomon puolella. Siitä pikkuhiljaa kohti lavaa.

Tässä kohtaa varsinkin lapsilla myös jokin mukava palkinto voi olla paikallaan. Sitä ehkä tsemppaa itsensä palkinnon vuoksi, ja sitten huomaakin, että onnistui ja saa tästä tärkeän eteenpäinvievän kokemuksen.

Kevättä rinnassa ja perhosia vatsassa, innolla kohti kevätesityksiä ❤️

💕 Venla Mantere

tanssinopettaja, kehotunnekasvattaja ja Kehun ammattilainen