Turvallisempi tila harrastaa

Erityisesti lasten tunneilla pyrin edistämään myös hyvää luontosuhdetta. Vaikka tanssimmekin salissa sisällä.
Kuva: Jan Ekström

Tavoitteenani on ollut alusta asti luoda Kehusta turvallisemman tilan tanssi- ja hyvinvointistudio. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meillä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että jokainen saisi tuntea olonsa hyväksi ja arvostetuksi. ( Lisää Kehun perustamisesta voit lukea täältä ) Toiminnan järjestämisessä pyrimme huomioimaan mahdollisimman laajasti ihmisten erilaiset elämäntilanteet ja esimerkiksi perhemallit. Olen myös aina valmis ottamaan vastaan palautetta, mikäli jokin asia on jäänyt huomioimatta.

Haluan, että harrastus Kehulla on jokaiselle asiakkaalle asia, joka tuo elämään lisää hyvinvointia. Toivon, että Kehulta löytyy mieluinen harrastus myös sinulle, jolla on haastava suhde liikuntaan ja/tai omaan kehoosi.

Jotta tila olisi aidosti turvallinen, se velvoittaa kaikkia. Seinällämme oleva teksti kehottaa kaikkia osallistumaan turvallisemman tilan luomiseen. Jokaisen panos turvallisemman tilan eteen on tärkeä, ja olenkin äärettömän onnellinen siitä, että meillä on aivan ihanat asiakkaat.

Tässä ovat opettajiemme turvallisemman tilan periaatteet. Yhtenä ehtona Kehulla opettamiselle on tämän ohjeistuksen allekirjoittaminen. Tästä sovimme aina jo ennen yhteistyön aloittamista.
Olen valinnut Kehulle opettajia, jotka ovat jakaneet ajatukseni turvallisemman tilan toteuttamisesta. Jokainen onkin allekirjoittanut periaatteet mielellään. Tässä kuvassa pilatesopettajamme Elina Saavalainen.

Ensisijaisesti Kehun tunnelmasta kuitenkin vastaavat tunteja luotsaavat opettajat ja ohjaajat. Ja viime kädessä tästä ja myös opettajien työhyvinvoinnista vastaan minä, Kehun perustaja, yrittäjä ja toimitusjohtaja. Kuten kaikessa, myös tämän suhteen, pidän tärkeänä, ettei kyse ole vain sanahelinästä vaan olen tehnyt konkreettisia toimia sen eteen, jotta Kehu olisi turvallisempi tila harrastaa. Tämä tarkoittaa muun muassa seuraavia asioita:

Ryhmäkoot pidetään pieninä, erityisesti lasten tunneilla

Tilojen ja kysynnän kasvamisesta huolimatta olen pitänyt kiinni siitä, että varsinkin lasten tunneilla ryhmäkoot ovat pienet. Näin opettaja pystyy huomioimaan tunnin aikana jokaisen lapsen hyvin ja oppilaat myös tutustuvat toisiinsa melko nopeasti.

Myös aikuisten tunneilla pienempi ryhmäkoko luo mahdollisuuden ryhmäytymiseen ja harrastamiseen tutussa porukassa.

Lasten tuntien välissä on tilaa

Alle kouluikäisten tunnit ovat kestoltaan 45 min. ja tuntien välissä on lukujärjestyksessä 15 min. tyhjää. Opettajan työaika myös näitä tunteja kohti on kuitenkin 60 min. Tuntien välissä oleva aika on tarkoitettu siihen, että opettaja on oppilaille läsnä ja muun muassa varmistaa, että jokaista lasta on tultu hakemaan. Mikäli tunnin aikana on tullut jotain kärhämää tämä myös selvitetään rauhassa tunnin jälkeen. Näin pyrimme varmistamaan, että jokainen oppilas saa lähteä tunnilta iloisella mielellä.

Pienet ryhmät mahdollistavat myös erilaisten rauhaa ja keskittymistä vaatimien harjoitteiden tekemisen.

Tuntien nimeäminen ja suunnittelu erilaiset ihmiset huomioiden

Jo tuntien nimeämisessä otamme huomioon sen, että jokainen kohderyhmään kuuluva toivotetaan tervetulleeksi juuri sellaisena kuin hän on. Vältämme binäärijakoa sekä tuntien nimeämisessä, tuntikuvauksissa että opetuksessa.

Ohjelmastamme et myöskään löydä esimerkiksi Muokkaus-nimisiä tai laihdutusteemaisia tunteja vaan kursseillamme tähdätään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman kehon rakastamiseen. Toki tämän lisäksi useilla kursseillamme saat myös lisää voimaa keskivartaloon sekä parannettua ryhtiä, tasapainoa, liikkuvuutta sekä hapenottokykyä. Tärkeintä kuitenkin hyvä olo ja itsensä helliminen.

Opettajat noudattavat kurssien tasoluokitusta

Olen kuullut monilta asiakkailtani, että he ovat aiemmin alkeiskurssille mennessään törmänneet siihen, että taso onkin ollut jotain aivan muuta kuin luvattu ”alkeistaso”. Niinpä tunnilla on ollut haastava pysyä mukana. Tällaisesta jää helposti riittämätön olo itseä kohtaan. Meillä opettajat noudattavat tunnille annettua tasoluokitusta. Muutenkin, ja erityisesti tason ollessa ”avoin taso”, opettajat myös antavat pyytämättä erilaisia vaihtoehtoja liikkeistä. Näin pyrimme varmistamaan, että jokainen saa kokea onnistumisia tunneilla.

Lempeyttä ja hyvinvointia

Kaikilla tunneillamme opetuksen lähtökohtana on hyvinvoinnin lisääminen. Tämä kulkee tanssitunneillakin yli lajityypillisen harjoittelun, mikäli nämä kaksi ovat ristiriidassa. Pidän tätä todella tärkeänä erityisesti lasten ja nuorten tunneilla.

Uusi vuosi ja sen kunniaksi kenties uusi harrastus sekä uusi, lempeämpi asenne omaa kehoa kohtaan. Miltä kuulostaa?

Terveisin

Venla Mantere

tanssinopettaja, kehotunnekasvattaja, Kehotunnehuoltamo Kehu Oy:n toimitusjohtaja

Lisää studion kuulumisia voit seurata somessa.