Lempeyttä jouluusi

Pari yötä jouluaattoon!

Itse rakastan joulua ja siihen liittyviä valmisteluja. Erityisesti tämän ajan satumaisuus ja lämmin tunnelma ovat mieleeni. Kausivaloja, kynttilöitä, glögiä. Tonttuja vilisee ja meilläkin koko perhe on osallistunut ”tonttujen töihin” pohtimalla kuinka ilahduttaa läheisiä. Joulupöydän tarjoiluja ollaan suunniteltu yhdessä jouluaattomme ”emännöivän” anopin kanssa, ja myös lapset ovat innoissaan leipomisesta ja askarteluista.

Kehulta Tarina-salista löytyy näin iloinen joulukuusi. Kuusen alla on lasten kirjoittamia Kehukortteja Tanssisatu-tunnilta.

Tässä aaton kynnyksellä haluan kuitenkin myös vielä tuoda esiin pari asiaa, jotka välillä varjostavat tätä ihanaa aikaa. Onneksi nämä ovat sellaisia, joihin voimme omalta osaltamme vaikuttaa. Ehkä myös lempeästi ohjata ihmisiö ympärillämme.

Ruoka- ja kehorauha jokaiselle myös jouluna

Monien ihmisten joulun vietossa syöminen on isossa osassa. Jokaisen tulisi saada joulunakin syödä ilman ilkeää (tai muka hauskaa) kommentointia ruokailuunsa liittyen. Joulunajan mässäily ei voi kuulua porukasta vain esimerkiksi tietynlaisen kehon omaaville vaan kyllä se on jokaisen oikeus, mikäli sellainen joulunviettoonne kuuluu.

Tunnelmaa latistaa myös kaikenlainen kehojen ikävä kommentointi, tämähän on itsestäänselvää, eikö? Entä, jos lisään vielä, että ethän kommentoi ikävästi omaakaan kehoasi? ”Joulukilot”, ”joulun jälkeen sitten taas ryhdistäydytään”, ”tekisi mieli vielä ottaa, mutta ei kyllä pitäisi”… Kuulostaako tutulta? Jos kuulosti, pohdi voisitko jättää tänä vuonna tämän kommentoinnin pois ja vain nauttia. Tuskin tuollainen parjaaminen omaakaan fiilistäsi parantaa, ja se saattaa olla muille ympärilläsi todella raskasta kuunneltavaa.

(Jos haluat välttää jouluähkyä paremman voinnin takia, lisää tarjoiluihin myös tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja raskaiden ruokien rinnalle. Lisäksi rauhallinen liikunta helpottaa ruuansulatustasi jouluruokien työstämisessä. Kävely, luistelu, hiihto tai vaikka pulkkamäessä käyminen. )

Jouluherkkuja!

Toisaalta, varsinkin lasten mieleen jouluruuat eivät aina ole. Eikä tästäkään tule tehdä ongelmaa. Omassa lapsuudenperheessäni, ja nyt tässä meidän perheessämme, on ollut tapana, että jokainen saa valita joulupöytään jonkin ruuan. Tämä on mielestäni oikein toimiva tapa, ja näin varmistuu, että kaikille löytyy mieluista ruokaa. Muutenhan tilanteesta tulee helposti ahdistava ja kiristynyt kaikille. Sille, joka on tehnyt ruuan, joka ei kelpaa sekä heille, joita saatetaan painostaa syömään. Lopputuloksena voi olla pahaa mieltä tai sokeriöverit, kun ruoka korvataan pipareilla ja suklaalla.

Viime vuonna meillä oli joulupöydässä perinteisempien herkkujen lisäksi nachoja, tänä vuonna tulee olemaan lohikiusausta. Ei niin perinteistä, mutta näin kaikki viihtyvät pöydässä.

Uhkailu ja kiristäminen eivät sovi joulunaikaan (tai muuhunkaan aikaan)

Näistä ollaan onneksi pääosin jo luopumassa, mutta edelleen välillä törmää tähän ”kiltit ja tuhmat lapset” -jaotteluun. Toivoisin todella painokkaasti, että tästä luovutaan! Erityisesti tänä vuonna, kun moni perhe on tiukilla nousseiden elinkustannusten vuoksi. On kamalaa ajatella, että joku luulisi olevansa tuhma tai vähemmän kiltti, koska kaveri sai paljon enemmän lahjoja.

Ja mitä se kiltti tai tuhma sitten oikeasti edes tarkoittaa? Jokainen lapsi varmasti yrittää parhaansa mukaan ”olla kiltti”. Ei vaan ole aina kovin helppoa totella nätisti, varsinkin jos tuleva joulu jo kovasti jännittää. Meillä aikuisillakin saattaa jännitys joskus kiristää hermoja. Kukas meistä pitää listaa…

Kaiken kaikkiaan, mielestäni joulunaika on parhaimmillaan ihanaa yhdessäoloa, jossa on ripaus taikaa. Siksi toivonkin sekä meille että teille kaikille muillekin oikein lempeää ja rakkaudentäyteistä joulua ❤️

Kuvan tontun sai ikuistettua Jan Ekström

Terveisin

Venla Mantere

Kehun ammattilainen ja jouluihminen